2014 - 2015

Lions räddar liv! Måndagen den 1 september överlämnade Björn Andersson, som är kontaktperson för bidragskommittén i Lions Club Finspång, en hjärtstartare med ett värde av 21.000 kr till Finspångs SOKs  ordförande Mats Rosander och Ingrid Svensson, initiativtagare till ansökan om bidrag till hjärtstartare.  Den är mobil så att den kan användas vid tävlingar eller andra sammankomster. Men i huvudsak kommer att finnas i klubbhuset i Torstorps motionscentral, där många motionsidrottare rör sig såväl unga som äldre. Målet är en ökad beredskap och ökad medvetenhet om vikten av snabb insats när det som helst inte skall ske ändå händer. Lions Club har tidigare bidragit med en hjärtstartare till Arena Grosvad, som har räddat livet på en person.

Björn Andersson, Lions Club Finspång, Mats Rosander och Ingrid Svensson,Finspångs SOK.

FOTO: Patrik Lindberg

Finspångs Lions Club  bjöd 13 elever med personal och föräldrar från särskoleklasserna på Nyhemsskolan på en heldag i Kolmårdens djurpark.

– Otroligt generöst att alla kunde få åka samtidigt. Resan har blivit en del i undervisningen med arbete både före och efter och inte bara ett roligt äventyr. Det ger barnen trygghet och ökar deras kunskaper om djur och natur. Att vi dessutom hade sådan tur med vädret gjorde det extra roligt, säger Marie Doverhag rektor på Nyhemsskolan.

Lions tog i våras kontakt med Doverhag och erbjöd särskolans elever ett besök i Kolmårdens djurpark. Lions och några sponsrande företag skulle stå för alla kostnader. Skolan nappade på förslaget och började planera för en heldag. Det blev en häftig upplevelse, särskilt för de elever som aldrig varit i djurparken.

Enligt barnen var resans höjdpunkter att få hamburgare med pommes frites, showen i delfinariet och att få åka linbana i safariparken högt över alla vilda djur. Några barn åkte dessutom två gånger när de väl kommit över höjdskräcken. Dagen i djurparken avslutades med en svalkande glass innan det var dags att sätta sig i bussen och resan hem.

– Att se glädjen i barnens ansikten var helt fantastiskt. Jag hoppas att vi kan göra liknande resor flera gånger, säger Willy Wiklander från Lions som kom med idéen från början tillsammans med Kim Vilhelmsson .

Septembermötet

Så samlades vi för vårt första möte för detta fiskalår. Vi  diskuterade förra året och vår nya president Annika Bergstöm redogjorde för hur hon ser på sitt kommande år som president. Vi gästades också av vår DG Anne-Cathrine Karlsson som berättade om hennes arbete som DG.

Vårt projekt Ett Steg för livet genomfördes i strålande sol den 7/9 vilket gav Bröst och prostatacancerföreningarna i Östergötland 18000:- var.

Foto:

Håkan

Pergelius

Oktobermötet

Vi hade vår ZO, Gunnar Norlén, LC Söderköping och Finspångs kulturchef, Mårten Hafström som gäster på vårt oktobermöte. Först berättade ZO om verksamheten i vår Zon. Efter vårt möte fick vi en genomgång av Kulturchefen Mårten Hafström om hans liv och dagens och framtidens arbete med kulturen i Finspång. Därefter fick vi avnjuta en läcker Italiensk buffé för att lite i efterhand fira att LC Finspång har fyllt 60-år i år.

 

ZO Gunnar Norlén, Lars-Olof och Mårten Hafström.

Foto: Stig Karlsson

Foto: Stig Karlsson

Decembermötet

En stämningsbild från årets sista möte. Traditionsenligt  besökte ”vår” lucia (Emma Andersson) med tärnor mötet. Nio mycket välsjungande flickor. Nu väntar hårt arbete för dem. Därefter fick vi väl smaka av Hotell De Geer:s läckra julbord.

 

Vår Lionsbroder Olle Karlsson lotsade oss igenom de sociala mediernas snåriga skog på ett pedagogiskt och  trevligt sätt. Vi fick förklaringar på det mesta vad det gäller Facebook, Instagram och Twitter m.m. Vi diskuterade en del om detta och kom fram till, att även vi bör synas på Facebook. Jim fick i uppdrag att ta fram  strategi och policy för sociala medier.  Tack Olle för ett bra föredrag.

Foto: Håkan Pergelius

JANUARIMÖTET

FEBRUARIMÖTET

Februari = PUB och Quiz kväll med traditionsenlig ärtsoppa som mat. Ärtsoppan blir om möjligt godare och godare för varje år. Det vinnande laget (Björn, Ceho, Stig och Tommy) i quizen ses längst upp t.h. Det vinnande matgänget (Olle, Stefan, den quizansvariga ”Mackan” och Gunnar) längst ner. TACK för en trevlig kväll.                                                                                                                                         Foto: Håkan Pergelius

 

 

MARSMÖTET

Kockar i arbete: Björn, Håkan T, Jim       Hannu, Karl-Eric och Mackan

President Annika övervakar det hela.

Årets matlagningskväll bjöd på bl.a. Varm sparrissoppa och torskrygg med potatis (med ett finare namn). Ännu en kulinarisk högtid.             Foto: Sig Karlsson

 

Herrar Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg besökte Finspång och årets marknad för att spela in sitt program ”Sverigequizen”, som sänds i höst på TV.

APRILMÖTET

Sedvanligt utdelades årets ungdomsledar-stipendium på aprilmötet. Årets stipendiat på 15 000:- gick till Urban Kratz och det för andra gången! Urban har ett långt engagemang i judoklubben Källan. Med på mötet var också ZO Gunnar Norlén som delade ut hederstecken för långt medlemskap. Vår nestor Sören Fält har varit medlem i 55 år! vilket är bland det längsta i Sverige. Tyvärr kunde han inte medverka på mötet. Övriga mottagare var Per Isaksson (35 år), Arne Dagmalm och Magnus Axelsson (35 år), Stefan Mattisson och Håkan Pergelius (20 år), Bo Salomonsson (15 år) och Lars-Olof Johansson (10 år).               Foto Stig Karlsson

ZO och Lars-Olof Johansson

ZO och Bo Salomonsson

ZO och Per Isaksson

ZO och Arne Dagmalm

Björn Andersson överräcker prischecken på 15 000:- och en Finspångskanon med inskriften ”För osjälvisk insats i mänsklig fostran” till Urban Kratz.

MAJMÖTET

Lionsbroder Bengt Jansson var hemma i Finspång för ett kortare besök. Bengt är stationerad i Shanghai sedan många år och berättade för oss om hur det är att bo och  arbeta i Kina. Ett mycket intressant föredrag som ledde till många frågor och skratt. STORT TACK Bengt för att du kom och välkommen tillbaka till oss.

· Mötet beslutade att skänka 20 000:- till jordbävningskatastrofen i Nepal.

· Mötet beslutade även att skänka ett katastroftält värt 5000:-.

· Mötet beslutade att skänka 8000:- till ”Ett steg för livet” till insamlingen för bröst och prostatacancer.

MARKNADEN 29 MAJ

JUNIMÖTET

Fiskalårets!  sista möte förlades till sjön Lillskiren. Här skulle  ett antal ”fiskare” visa vem som är den verkliga storfiskaren i LIONS.

Klar segrare blev Bosse Salomonsson med två fina glada (nja, fiskaren var nog gladare) öringar.

Tvåa kom Sinisa Ceho med dagens första fisk, glad som en lax för fångad öring.

För Arne Dagmalms del startade det med en trasslig historia.

Mackan blev utan fisk den här gången trots stor koncentrationen.

Övrigas resultat tiger vi ihjäl.

Bo Salomonsson

Arne Dagmalm

Sinisa Ceho

Foto: Stig Karlsson